Отидете към основна версия

2 157 21

Камерата в електромобилите Tesla ще наблюдава водачите преди инцидент

  • tesla-
  • тесла-
  • камера

Автоматичното устройство в салона ще записва човешкото поведение секунди преди сблъсък

В бъдеще видеото може да се използва като основа за отказ от плащане на застраховка или, напротив, за доказване на вината на автопилота. Няколко са факторите, които се наблюдават от салонната камера, монтирана над огледалото за обратно виждане. Тя записва положението на очите секунди преди инцидента, посоката на погледа, яркостта на светлината в салона, а също така следи дали шофьорът е бил разсеян от шофирането от смартфон и дали носи слънчеви очила.

От Tesla казват, че въпреки наличието на камера в кабината, тя е изключена по подразбиране - устройството трябва да се активира, когато автопилотът в електрическите автомобили достигне ново ниво. Според ръководителя на компанията Илон Мъск камерата е необходима и за да се "избегнат случаи на вандализъм в роботизирани таксита в бъдеще".

По предположенията на собствениците, че камерата позволява да ги шпионират, Мъск припомни, че електрическите автомобили имат "прозрачни прозорци" и шофьорът зад волана се вижда. В същото време, с последната актуализация, пусната това лято, собствениците на модели Tesla имат възможност да включат камерата в салона и дори да споделят записи с автомобилния производител (например в случай на спорни инциденти). В същото време автомобилният производител увери, че снимките и видеоклиповете няма да бъдат прикачени към определен VIN номер, за да се запази анонимността на шофьорите.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини