Отидете към основна версия

6 983 15

Словаци показаха първия полет на летящата си кола (ВИДЕО)

  • klein vision-
  • aircar-
  • летящ автомобил-
  • стефан клайн

Словашката компания KleinVision публикува видеозапис от първия полет на летящия автомобил. Клипът показва как AirCar преминава от сухоземен в полетен режим, излита и каца. Пилот е основателят на компанията, а името му е Стефан Клайн.

Изпитанията са проведени на летището в словашкия град Пиещяни. Преди полета задният мост на AirCar се изтегля с 60 см назад, освобождавайки място за разгъващите се крила. Процесът на трансформация трае не повече от 3 минути и е напълно автоматизиран - пилотът само натиска бутон и дори не трябва да излиза от кокпита. За излитане са необходими около 300 метра.

Отвън AirCar не прилича особено на автомобил. Колелата са скрити в аеродинамични кожуси, а в задната част има голяма двойна опашка с крило и масивен пропелер.

Летящата кола се задвижва от мотор от BMW с мощност 140 к.с. Той позволява на 1 100-килограмовия апарат да развива 200 км/ч както на земята, така и във въздуха. Стефан Клайн твърди, че обсегът с едно зареждане достига 1 000 км.

От KleinVision не съобщават цената на AirCar, но обещават да я пуснат в свободна продажба до края на годината. Това не е първата подобна разработка на Стефан Клайн. Негово дело е и шестметровият AeroMobil, който трябваше да влезе в серийно производство тази година, но по време на заключителните изпитания прототипът падна от височина 300 метра. Пилотът успя да катапултира.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.

Свързани новини