Отидете към основна версия

12 630 84

Путин разпореди да бъдат създадени руски автобуси и влакове на водород

  • водород-
  • горивни клетки-
  • автобус-
  • русия

На работна среща с министър-председателя Михаил Мишустин Владимир Путин е наредил във възможно най-кратки срокове да бъде разработен градски автобус с горивни клетки, съобщава официалният сайт на Кремъл. Съгласно указанията на руския президент водородни рейсове трябва да поемат по улиците на големите градове в страната още през 2023 г.

Основната цел на нововъведението е подобряване на чистотата на въздуха в руските мегаполиси. Путин е отбелязал, че в момента градският транспорт в Русия използва предимно дизел, от който "има какво да се желае по отношение на екологията".

Неотдавна премиерът Мишустин обяви, че догодина в Русия ще бъде създадена работна група, която ще се занимава единствено с развитието на водородните технологии. Основните ѝ приоритети ще бъде създаването на газови турбини на метано-водородно гориво и инсталации са производство на водород без емисии на въглероден двуокис. Плановете на групата предвиждат също и разработката на локомотиви с горивни клетки, първият от които трябва да бъде показан през 2024 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 40 гласа.

Свързани новини