Отидете към основна версия

4 189 5

Британски учени създадоха най-лекия звукоизолиращ материал в света

  • звукоизолация-
  • материал

Ниската плътност на звукоизолатора е идеална за използване в авиационната и космическата индустрия за изолиране на двигатели

Нов материал с уникални свойства, ниска плътност и висока звукоизолация е разработен от изследователи от Университета в Бат. Иновацията е на базата на графен. Според авторите на изобретението полученият материал може да претендира за титлата на най-лекия звукоизолатор в света.

Според проучвания, проведени от британците, новият материал е способен да намалява пасивно силата на звука с 15 dB и има плътност от само 2.1 кг на кубичен метър. За сравнение ще кажем, че най-често срещаният съвременен полиуретанов звукоизолиращ материал има плътност 32 кг на кубичен метър.

Новият материал е получен чрез смесване на течна форма на графенов оксид с алкохол. След това сместа се разклаща до образуване на пяна и се стабилизира чрез замразяване. Резултатът е клетъчен материал с пълни с въздух мехурчета, които имат здрави графенови черупки. Клетъчната структура осигурява на материала индикатор за ниска плътност.

Ниската плътност на звукоизолатора е идеална за използване в авиационната и космическата индустрия за изолиране на двигатели. В допълнение разработчиците заявяват, че материалът има и други полезни свойства, включително способността да разсейва топлината, устойчивостта на високи температури и защитата от електромагнитно излъчване. Учените продължават да изучават полезните свойства на материала.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Свързани новини