Отидете към основна версия

11 427 28

Китайците създоха стъкло, по-здраво от диамант

  • бронирано стъкло-
  • диамант-
  • am-iii-
  • въглерод

Материалът има до 100 пъти по-висока якост от съвременното бронирано стъкло

Широко известно е, че диамантът е много по-твърд от стъклото и е в състояние да остави дълбоки драскотини по стъклените повърхности. Китайски учени обаче са разработили най-твърдия в света стъклен материал, който е много по-твърд от естествения диамант.

Новостта е условно наречена AM-III и представлява прозрачен, леко жълтеникав материал, изцяло съставен от въглерод. Резултатите от теста, използващ метода за изпитване на твърдост на Vickers, показват твърдост от 113 GPa за AM-III. Твърдостта на диаманта варира от 50 до 70, а някои изкуствени камъни имат твърдост до 100 GPa.

Може да отнеме много години, за да влезе AM-III в масово производство и към днешна дата материалът е изключително скъп за производство. Въпреки това, високата якост, до 100 пъти по-висока от съвременното бронирано стъкло, може да бъде решаващ фактор, който ще повлияе на широкото използване на този материал за защита, например за бронирани превозни средства или банкови помещения.

Друго предимство на AM-III е способността на материала да предава електрически ток, което ще направи възможно използването му при производството на фотоволтаични устройства, включително тези, използвани в механизми, които работят при екстремни условия, като високо налягане и температура.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 29 гласа.

Свързани новини

  • Два слоя графен спират куршум

    Учени от университета в Ню Йорк доказаха, че здравината на два слоя графен е равна на тази на диаманта. В бъдеще това откритие може да доведе до създа ...
    21.12.2017
    20 370
    12