Отидете към основна версия

4 888 28

Това е най-голямата станция в света за директно изпомпване на въглероден диоксид от въздуха (ВИДЕО)

  • въглероден диоксид-
  • co2-
  • вредни емисии

Съоръжението се намира в Исландия

Швейцарският стартъп Climeworks пусна в експлоатация първата в света мощна инсталация за директно изпомпване на въглероден диоксид от земната атмосфера. Понастоящем инсталацията е в състояние да отстрани от въздуха до 4 хиляди тона въглероден диоксид годишно, което е еквивалентно на отработените газове на 790 автомобила. Устройството работи в геотермален парк в Южна Исландия.

Стартъпът Climeworks планира да премахне до 300 милиона тона въглероден диоксид от земната атмосфера, което е почти един процент от всички емисии, генерирани от земната индустрия (глобалните емисии на въглероден диоксид през 2020 г. са 31.5 милиарда тона). Капацитетът на първия блок елиминира само 1% от годишните емисии на една топлоцентрала с въглища. До 2030 г. Climeworks планира да извлича до 500 хиляди тона CO2 от въздуха годишно.

Техническият процес за отстраняване на CO2 от атмосферата се състои във филтриране на въздуха, смесването му със специален разтвор Carbfix и изпращането му в подземни складови помещения. Climeworks казва, че отстраненият въглероден диоксид „никога повече няма да допринесе за глобалното затопляне“. Само подземното хранилище в Исландия е достатъчно за съхранение на хиляди милиарди тонове въглероден диоксид.

Проектът ще се финансира чрез продажба на квоти за емисии, които струват 600 долара за големи компании и 1200 долара за стартъпи. До 2030 г. стартъпът се надява да намали компенсацията за емисиите си до 300 долара. Проектът повдига много въпроси от екологичните власти, които подозират, че компанията просто ще се занимава с препродажба на квоти.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.

Свързани новини