Отидете към основна версия

2 428 14

Ростех представи блокчейн платформа, способна да замени SWIFT

  • ростех-
  • swift-
  • разплащане-
  • валута

На форума CIPR-2022 Ростех представи блокчейн платформата CELLS

Блокчейн платформата CELLS, разработена от Новосибирския институт по програмни системи (NIPS), е предназначена да създаде система от софтуерни продукти и услуги, базирани на технологията на разпределения регистър.

Един от централните елементи на платформата се превърна в цифрова система за извършване на плащания в национални валути, която може да предостави реална алтернатива на SWIFT при международни сетълменти.

Според руснаците многофункционалната система осигурява международни плащания, мултивалутни транзакции, идентификация на потребителя и съхранение на цифрова валута. Блокчейн технологията, комбинирана със сертифицирана криптографска защита на информацията, осигурява високо ниво на надеждност на ИТ решението.

„Система за цифрово плащане, базирана на блокчейн платформа, може да се използва като пълноценен заместител на SWIFT, осигурявайки висока скорост, сигурност и неотменими транзакции.

Системата ще направи възможно преминаването към сетълмент в национални валути, ще премахне риска от санкции и ще гарантира независимостта на националната финансова политика за участниците в клиринга“, каза Олег Евтушенко, изпълнителен директор на Ростех.

На базата на CELLS също са внедрени система за съхранение на данни, блокчейн платформа за създаване на уеб приложения, защитени от хакерство и DDOS атаки, услуга „цифров паспорт“, система „цифрови жилищно-комунални услуги“ и други решения.

Платформата осигурява до 100 000 транзакции в секунда с възможност за умножаване на производителността, както и съхранение и предаване на големи мултимедийни файлове в защитен формат в съответствие със законодателните изисквания на Руската федерация.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.

Свързани новини

  • Мерки! ЕС изключи "Сбербанк" от системата SWIFT

    Европейският съюз постигна споразумение да изключи най-голямата руска банка - "Сбербанк", от международната финансова система SWIFT в рамкит ...
    31.05.2022
    3 790
    65
  • Ростех ще купи КамАЗ от Daimler Truck

    Започнаха преговори между Ростех и Daimler за закупуване на дяловете от КамАЗ, които са собственост на германския концерн. Става дума за значителен дя ...
    15.04.2022
    7 641
    24