Отидете към основна версия

5 411 12

Опитен пилот сподели впечатленията си от електрически самолет

  • пилот-
  • електрически самолет

Това, което най-много порази Крис Капуто по време на 16-дневното пътуване с две дузини спирки за зареждане, беше тишината

Елегантният и футуристичен шестместен електрически самолет CX300, построен от Beta Technologies от Върмонт, изненада приятно опитния пилот Крис Капуто. Но това, което го впечатли най-много, не беше вертикалното излитане и кацане, екологичността на това превозно средство или дори неговата компактност.

Това, което най-много порази Крис Капуто по време на 16-дневното пътуване с две дузини спирки за зареждане, беше тишината. Електрическите двигатели на CX300 елиминират нуждата от силни реактивни или витлови двигатели, позволявайки му да се рее в небето почти безшумно. По същество това е еквивалентът на тишината, на която се радват водачите на съвременни електрически превозни средства.

„Бях почти едно цяло със самолета. Чувах и усещах настъпващия през нас въздух. Сега носим каски, защото е експериментално и безопасността е от първостепенно значение, но ако искам, мога да сваля каската и нищо няма да заглуши речта ми“, каза Капуто пред The ​​New York Times.

Но в същото време Крис не хареса, че обхватът на устройството е само 621 километра с едно зареждане. Компанията обаче има за цел клиентите ѝ да използват CX300 за много по-кратки пътувания – от 160 до 190 км.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Свързани новини