Отидете към основна версия

5 961 26

Русия разработва собствена алтернатива на сателитния интернет Starlink

  • сателити-
  • интернет-
  • русия-
  • космос

За създаването на такава система е необходима нискоорбитална група от спътници, а цената на проекта е приблизително един милиард щатски долара

Според изданието "Известия" операторът MTS е поискал от Държавната комисия по радиочестотите да разпредели честоти за тестване на хибридна мрежа за разговори и достъп до интернет чрез сателити. Журналистите се опитаха да разберат какво означава това за абонатите.

Според източника честотите за тестване може да бъдат разпределени още в края на март. Те варират от 1950 до 1965 MHz (за предаване на данни от Земята към сателити) и от 2140 до 2155 MHz (за връщане на сигнал от космоса). В този случай предаването на сигнала към клиентското устройство ще се извършва от наземно оборудване, а сателитът ще поеме ролята на 5G базова станция за „разпределение“ на комуникации и достъп до интернет в зони извън зоната на покритие на клетъчната мрежа.

За създаването на такава система е необходима нискоорбитална група от спътници. Според партньора на ComNews Research Леонид Коник създаването ѝ ще струва приблизително един милиард щатски долара. Експертът смята, че търговските перспективи на такава мрежа са неясни, въпреки че подобни проекти вече са успешно реализирани в други страни.

В същото време новата мрежа не се разглежда като заместител на съществуващата инфраструктура. Очаква се да има пикова скорост на трансфер на данни от 10-20 Mbit/s, но средно ще бъде 1-2 Mbit/s. Следователно хибридната мрежа се разглежда само като начин за организиране на комуникация на места, където в момента не съществува.

Стратегията за развитие на телекомуникационната индустрия за 2024-2035 г. предвижда създаването на хибридна мрежа, но не е известно какво точно ще последва от искането за разпределяне на честоти (MTS отказва коментар за Известия).

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.

Свързани новини