Отидете към основна версия

23 494 60

Проф. Йонко Мермерски: Коронавирусът е свързан с чистотата на въздуха (ВИДЕО)

  • проф. йонко мермерски-
  • фпч-
  • филтри за комини-
  • дизелова добавка-
  • дизел юнак

Целта е да направим въздуха на София по-чист, каза ученият

Коронавирусът е свързан с чистотата на въздуха. Основните усилия на мен и екипа ми са да бъде по-чист въздуха в столицата. Това, което излиза от битовите комини чрез моето изобретение да намалим 4-5 пъти излъчването на ФПЧ (фини прахови частици). А с добавката ми "Дизел Юнак" целта е да намалим количеството на саждите от дизеловите автомобили, от градския транспорт. Това каза в студиото на ФАКТИ проф. д-р Йонко Мермерски.

"ФПЧ във въздуха са пряко свързани с комуникативността и заразността на вируса, защото те се явяват преносители на вируса. На вирусите им трябват повърхности, по които да се полепят, от тяхна гледна точка повърхността на праховата частица е като пътнически кораб, а ФПЧ се движат много свободно във въздуха, по този начин осигуряват още един медиум, през който ние можем да се заразим. Колкото по-малко са ФПЧ във въздуха, толкова по-малка е вероятността да се заразим с вируси.

София е котловина и представляваме нещо като чаша, при която като се получи температурна инверсия т.е. топлият въздух се качва нагоре, прави комин, обаче отгоре затапва по-тежкия въздух, който стои без да има движение на въздуха. В този случай ФПЧ стават ядра за кондензиране на водата. Затова се получава мъгла", обясни той.

Филтрите представляват кутия с каскада от филтърни елементи, която се поставя на комина, а цената за изработката на една система ще бъде около 500 лева.

"В дизеловата добавка съм включил 17 елемента, които дават възможност горивото да се атомизира или по-просто казано да се разпраши. Когато една капка нафта бъде запалена на някаква повърхност, тя ще гори бавно, когато я разпръснем на малки капчици, те ще изгорят моментално. Колкото по-бързо изгаря дизеловото гориво в двигателя, толкова повече кинетична енергия получава двигателя и се отделя по-малко топлина. Ние искаме от едно и също количество потенциална енергия, която носи горивото, да извлечем повече движение, отколкото топлина. По този начин хем двигателите работят по-хладни, хем изгарят по-пълно горивото, получаваме и повече механика. Резултатът е 3-4 пъти по-малка димност", каза проф. Мермерски.

Целия разговор с проф. д-р Йонко Мермерски гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.

Свързани новини