Отидете към основна версия

2 978 29

Адела Качаунова пред ФАКТИ: В България има висок процент незаконни арести, този на Борисов е един от тях (ВИДЕО)

  • адела-
  • качаунова-
  • бхк-
  • борисов-
  • арест-
  • доклад-
  • сащ-
  • департамент-
  • роми-
  • лична карта-
  • деца-
  • права

Защо прокуратурата не е успяла да събере доказателства?, пита юристът

Снимка: Факти.бг

В Доклада на САЩ се споменават делата за насилие от протестите през 2019-а и 2020 година. Някой от тях станаха окончателни като дела през 2022-а, но само три от тях имат решения. В същото време възприятието за корупция сред населението е изключително високо. От друга страна прокуратурата казва, че има стотици дела, но, повтарям, че само три са стигнали до присъда от съда. В доклада на Държавния департамент има и констатация за незаконния арест на Борисов. Трябва да се каже, че при половината от случаите на арести, които стигат до съд, съдът казва, че са незаконни. Става въпрос за подготовка и дали органите са си „направили домашното“ преди да пристъпят към арест. Колко данни има, на какво основание… В България има един много висок процент на незаконни арести, а този на бившия премиер Борисов е един от тях. Проблемът е с доказателствата, защото доказателствата се събират от прокуратурата и под нейно ръководство. Защо прокуратурата не е успяла да събере доказателства? За мен това е централният въпрос, а не дали арестът е признат за законен, или не. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ адвокат Адела Качаунова, директор на Правна програма в Българския хелзинкски комитет.

„В доклада има нещо много интересно, свързано с правата на децата при арест, защото става въпрос за дете, което няма адвокат. Това е симптоматика за внимание към този кръг хора, които трябва да бъдат защитавани. Има и други неща, които са свързани с правата. Обръща се внимание както на правата на децата, така на малцинствата. Добре е това послужи за повод за работа в тази посока, в областта на детското правосъдие и правата на децата. Тези проблеми са съществени и са познати основно на неправителствения сектор, но не виждаме желание сред политиците да се занимават с темата. Тя не е на дневен ред. Много често сериозно внимание се обръща и на проблемите с дискриминацията и основно към ромското общество. Става въпрос за антисемитизъм, за реч на омразата, обръща се внимание и на риториката спрямо неправителствените организации от политици. Чували сме как НПО-та са наричани „предатели на българската кауза“, каквото и да влагат като смисъл политиците", добави Качаунова.

"Също така внимание се обръща и на разликата между половете, защото жените са по-малко представени в политиката, по-малко жени участват, те са по-ниско платени, жените получават по-ниски пенсии. Друг фокус в доклада е невъзможността на голяма част от ромското население да гласува на избори. Причината е, че голяма част от тях не е притежават лични карти. Ние също акцентираме върху това. Това е проблем, който трябва да бъде решен. Каква е причината? От известно време издаването на документ за самоличност е обвързано с адресната регистрация на лицето. А общините придобиха право сами да заличават адресна регистрация. Така полицейските органи, които издават лични карти, отказват издаването. Тази практика съдилищата признаха за незаконна, но тя още не е поправена. Има над 200 000 човека в България, които не притежават лична карта“, завърши тя.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.

Свързани новини