Отидете към основна версия

2 149 4

Казахстан мисли за ембарго на руски стоки

  • руски стоки-
  • казахстан-
  • русия-
  • ембарго

Казахстан мотивира искането си с девалвацията на руската рубла, която отчита загуби 47% спрямо тенгето

Казахстан настоява за въвеждане на ембарго или на ограничаването на доставката на стоки от Русия, които са поевтинели заради краха на рублата от последните месеци. Това разкрива водещият делови в. „Комерсант“. Изданието се позовава на източници от руското министерство на земеделието, Евразийската икономическа комисия и представители на хранителната промишленост.

Астана иска да се въведе ембарго на нефтопродуктите, автомобилите и акумулаторите за тях, строителната арматура, месото, яйцата, макароните, сладкарските изделия, брашното и соковете.

Казахстан мотивира искането си с девалвацията на руската рубла, която отчита загуби 47% спрямо тенгето. По таи причина местните производители не могат да се конкурират със своите руски колеги. Инициативата за налагане на ембарго на руските стоки е подета от представители на Националната палата на предприемачите на Казахстан.

Те искат да се наложи пълна забрана на вноса на руско пилешко месо и продукти, които са паднали двойно от 760 на 380 тенге, което е под себестойността на местната продукция. Те искат да се въведе квота от 500 млн. бройки при вноса на яйца от Русия.

Казахстанските бизнесмени искат и ембарго за руското брашно. От Министерството на земеделието в Москва коментират, че Астана не е предоставила достатъчна обосновка за искането си. Двете страни в момента водят преговори за регулиране на конфликта. Казахстан все пак настоява за шест месеца да ограничи вноса на петролопродукти от Русия. Мисли се и за квота при вноса на коли в Казахстан, разкрива в. „Комерсант“.

През ноевмри 2014 г. Казахстан забрани продажбата на някои марки руска водка и бира. Мярката беше обоснована за защита на здравето на потребителите и продуктите не отговаряли на санитарните изисквания. Забраната беше отменена след няколко дни след консултации между ведомствата в Астана и Москва.

Обезценяването на руската рубла поставя на изпитание Митническия съюз и Евразийски съюз между Беларус, Русия и Казахстан.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини