Отидете към основна версия

22 117 17

Вторият пилот виновен за катастрофата (ОБНОВЕНА 15.50 ч.)

  • катастрофа-
  • самолет-
  • германия-
  • испания-
  • germanwings
Снимка: АР/БТА

Първите резултатите от намерената във вторник вечерта черна кутия на катастрофиралия Airbus A320 на нискотарифната германска авиокомпания Germanwings, показва, че един от пилотите е бил извън кабината по време на катастрофата. „Един от пилотите преди катастрофата не е бил в кабината и не е можел да се върне в нея” това се посочва в статия на The New York Times.

„Мъжът чука по вратата, но не получава отговор. После чука по-силно и отново не няма отговор. Чува се как се опитва да разбие вратата”, казва един от следователите, чието име не се посочва.

Lufthansa, компанията майка на Germanwings, засега не потвърждава излязлата информация. „За момента не разполагаме с данни, които да потвърдят статията на The New York Times”, заяви представител на германския национален превозвач, цитиран от DPA и допълни: „Сега основното е да не участваме в различни видове спекулации.

Самолетът катастрофира в района на френските Алпи във вторник, докато извършваше полет от Барселона до Дюселдорф. На борда му имаше 144 пътници – главно от Испания и Германия и 6-членен екипаж.

В същото време стана ясно, че гражданството на някои от загиналите не може да бъде установено. Основната причина е, че в рамките на Шенген паспортите на пътниците не се проверяват.

10.58 часа

Вторият пилот на самолета е започнал работа в Germanwings през 2013 г. и е бил със 630 летателни часа, съобщи Франс Прес позовавайки се на информация на Lufthansa. По-рано от там съобщиха, че командира на самолета е бил с над 10 години стаж и с над 6000 летателни часа.

15.10 часа

От записа на първата черна кутия става ясно, че 28-годишният втори пилот Андреас Любиц умишлено не е отворил вратата на кабината на командира на самолета, който я е бил напуснал и съзнателно е започнал да снижава самолета. „На записа се чува как вторият пилот диша равномерно. Изхождайки от информацията, с която разполагаме, смятам мисля, че това е бил умишлен акт. Това е най-правдоподонтата версия на този етап от разследването”, казва Брис Робен, представител на прокуратурата в Марсилия.

64 близки на загиналите пристигнаха по-рано днес от Барселона в Марсилия с полет на Lufthansa. Още 14 души са отказали да летят и са тръгнали към мястото на инцидента с автобус. И двете групи се придружават от служители на Червения кръст, за да може при необходимост да им бъде оказана медицинска и психическа помощ.

15.50 часа

Германските експерти потвърждават информацията на френската прокуратура, че вторият пилот – Андреас Любиц, е съпричастен за катастрофата на Airbus A320. „Германските експерти потвърждават факта, че капитана на самолета е напуснал кабината и не е могъл да се върне в нея. По информацията, с която разполагаме в момента, съдим, че на него му е било попречено да се върне в кабината. Оценката на френската прокуратура, според нас е вярна”, каза преди минути Александър Добринд, министър на транспорта на Германия на пресконференция в Берлин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини