Отидете към основна версия

2 Май, 2016 13:51, обновена 2 Май, 2016 13:51 3 244 22

Грийнпийс публикува тайните документи за ТТИП

  • грийнпийс-
  • ттип-
  • тпти-
  • документи-
  • споразумение-
  • търговско споразумение

Тези страници потвърждават заплахите за здравето, околната среда и климата, до които споразумението ще доведе

Снимка АП/БТА

Международната неправителствена еко организация „Грийнпийс“ публикува изтекли документи от около 250 страници, които разкриват поверителна информация, свързана със споразумението за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ.

Макар вчера документите да бяха изпратени към няколко германски медии, холандският клон на "Грийнпийс" преди броени часове пусна в мрежата документите в пълния им вид.

Холандският офис на екоактивистите иска с действията си да осигури така необходимата прозрачност в тази сделка и да провокира международната общност да говори за трайните последици за околната среда и живота на повече от 800 милиона граждани в ЕС и САЩ, до които ще доведе подписването на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП или ТПТИ).

"Време е да се хвърлим светлина върху тези преговори. Тези документи показват, че гражданското общество е било право да има опасения за ТТИП. Ние трябва да спрем преговорите и да започнем дебат", заявяват от Грийнпийс.

„Преговорите поставят интересите на големите компании в центъра на политическия и законовия процес по взимане на решение в ущърб на общественото здраве и природата“, заяви директорът на европейския отдел на Грийнпийс.

"Независимо дали ви е грижа за проблемите на околната среда, хуманното отношение към животните, трудовите права или неприкосновеността на личния живот в интернет, вие трябва да сте загрижени за онова, което е написано в тези документи", се казва в изявление на Грийнпийс. 

Основният конфликт в документа е свързан с искания на САЩ, които ще принудят ЕС да наруши обещанията си за защита на околната среда.

„Разговорите за козметиката остават много трудни“, се казва в доклада. Заради забраната в ЕС за тестове върху животни, проблемите пред достъпа на американска козметика до европейския пазар ще се запазят.

Друга опасност, която крие търговското споразумение е свързана с култивирането и консумирането на генноманипулирани растения и хранителни продукти в Европа.

В документите пише също и че САЩ заплашват да блокират облекченията за износ на европейската автомобилна индустрия, и по този начин да да принудят ЕС да внася повече американски аграрни продукти.

Преговорите за индустрията също се „характеризират с продължаващо нежелание от страна на САЩ да се ангажират с отстъпки в този сектор.“

Нито една от главите в документа не се споменава Общо споразумение за митата и търговията (ГАТТ) на Световната търговска организация (СТО), което позволява на държавите да регулират търговията "за да се защитят хората, животните и растенията или здравето" или за да се "опазят невъзобновяемите природни ресурси". Липсата на този регламент предполага, че двете страни от новото споразумение ще създадат режим, който поставя печалбата над хората, животните и растенията, както и над здравето.

Според изтеклите документи ТТИП ще затрудни изключително много усилията за опазване на климата. В споразумението никъде не е се говори за опазването на климата и намаляването на въглеродните емисии.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини