Отидете към основна версия

2 484 2

Мълчание след самолетната катастрофа. Какво означава това?

  • самолет-
  • египет-
  • мълчание-
  • ал кайда-
  • стратфор-
  • ислямска държава

Все още нито една терористична организация не е поела отговорност за инцидента

Снимка: БТА/ AP

Продължава разследването за причините на трагичния инцидент със самолет на египетските авиолинии, при който загинаха 66 души. Полет MS804, летящ от Париж за Кайро, се разби в Средиземно море.

Две са основните версии за катастрофата – терористична атака или техническа неизправност. Все още, обаче, нито една терористична групировка не е поела отговорност.

От частната разузнавателна компания „Стратфор“ анализират това „мълчание“. Според тях то поставя под съмнение първата основна версия за инцидента.

Основните групировки, с възможност и желание да извършват атаката, са Ал Кайда и „Ислямска държава“. Нито една от тях не е проговорила. А историята показва, че това е нетипично.

„Ислямска държава“ пое отговорност за сваления над Синайския полуостров самолет още на същия ден. Джихадистите поеха отговорност и за атентатите в Брюксел, Джакарта и Париж – в рамките на няколко часа след тях. Ал Кайда направи същото – на следващия ден – след ударите в африкански хотели.

От „Стратфор“ не изключват тотално възможността за терористичен атентат, но към момента мълчанието води към друга посока.

Фактът, че самолетът падна във водите на Средиземно море, прави разследването още по-трудно.

Вчера египетската армия разпространи първи снимки на отломки на разбилия се Еърбъс. Силите на разследващите сега са съсредоточена върху изкарване на черните кутии. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини