Отидете към основна версия

21 566 2

Изчезнал бомбардировач бе открит след 72 години

  • самолет-
  • бомбардировач-
  • сащ-
  • втората световна война-
  • тихия океан-
  • tbm-1c авенджър

Останките на американският самолет, участвал във Втората световна война бяха открити във водите край Палау

Американски бомбардировач, изчезнал по време на Втората световна война, наскоро бе открит във водите на Тихия океан от изследователски екип, пише изданието "Крисчън сайънс монитър".

Сваленият TBM-1C Авенджър, разработен от компанията "Дженеръл Мотърс" за Военноморските сили на САЩ, след като страната се включва във войната, е бил намерен в кораловите рифове край Република Палау.

Откриването на находката е било подпомогнато от проект "Рекавър" (Project RECOVER), инициатива, която си е поставила за цел да локализира военни превозни и средства от епохата на Втората световна война.

"Тази находка ни доближава по-близо към основната ни цел - да открием всички изчезнали американски машини от Втората световна война", заяви Дан Фридкин, председател на Фондация американско военновъздушно наследство и финансов поддръжник на проект "Рекавъри".

Според Институтът по океанография Скрипс TBM-1C Авенджър е един от многото свалени самолети, разпръснати сред водите около Палау. Моделът открит по проект „Рекавър“ е един от над 2300-те самолета, произведени от "Дженеръл Мотърс" по време на войната.

Освен изгубените самолети, които лежат на океанското дъно край Палау, в дълбините, из лагуните и рифове на островната държава са разпръснати и останките на около 80 до 100 членове на американските ВВС.

"Значението на нашата мисия се засилва с всяко ново откритие", заявява океанографът Ерик Терил. "Става дума за нещо много по-голямо от това повторно да се свържем с историята. Става дума за намирането на изчезналите, които да бъдат отведени у дома и погребани подобаващо от своите близки."

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини