Отидете към основна версия

11 372 12

Малдивите към богатите държави: Няма време за губене

  • малдиви-
  • богати-
  • държави-
  • климат-
  • споразумение-
  • ратификация

От островната страна апелират за бърза ратификация на парижкото споразумение за климата

Снимка: БТА/АР

Всички богати страни в света трябва да ратифицират възможно най-бързо споразумението за промените в климата, постигнато във френската столица Париж в края на 2015 година. Това е апелът на Торик Ибрахим, енергийният министър на Малдивите и председател на съюза на малките островни държави, споделя "Гардиън".

Малдивите, както и редица други океански нации, са сред най-застрашените от климатичните промени в модерния свят. Един от най-големите проблеми, от които страда околната среда на островната държава са щетите върху кораловите рифове. Екоравновесието в страната е под заплаха, тъй като все по-висок процент от подводните полипи се "избелват". Тази болест, породена от сериозното затопляне на водната температура в световния океан, е ясен признак на смърт сред коралите.

Именно подобна "чума" властва над част от една от най-известните туристически дестинации в света - Големия бариерен риф край Австралия.

Ибрахим се опитва да напомни на големите индустриални сили, че спешно трябва да се вземат мерки, защото "няма време".

През изминалия декември, на конференция в Париж, 195 държави подписаха споразумение да задържат глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха. Това обаче може да се окаже недостатъчно за спасението на част от кораловите рифове из световния океан.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини