Отидете към основна версия

2 889 15

Готвят Бокова за вице на Генералния секретар на ООН?

  • ирина бокова-
  • оон-
  • генерален секретар-
  • антониу гутериш

Гутериш ще се нуждае от правилните хора до себе си

Снимки АП/БТА

Русия бе заявила преди време своя гняв, свързан с подмяната на кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО — Ирина Бокова. Според Москва, под натиска на ЕС, България е заменила своя сигурен победител в надпреварата за Генерален секретар на ООН с не запомнящ се финансов комисар от ЕС — друга българка — Кристалина Георгиева. Това пише в анализ за в. „Гардиън“ Марк Седън, бивш съветник по комуникациите на Бан Ки-мун и човекът, писал речите му.

Според него днес никой не може да обвини Русия ако каже "не" на най-популярния кандидат за най-високия пост в световната организация. Освен това много хора вече очакват Русия и Китай да поискат своя дял във висшите назначения на ООН.

Твърди се, че няколко часа след избирането на Антониу Гутериш за Генерален секретар на ООН, са се появили слухове, че двете постоянни членки в Съвета за сигурност ще бъдат компенсирани за своя вот.

Дори вече има спекулации, че Бокова, която загуби шанса си за поста на Генерален секретар, ще стане заместник генерален секретар.

Без да прави специални услуги на някого, Гутериш ще трябва да избере екип с ясни идеи и опит.

Той ще трябва да подобри ефективността на организацията и същевременно да се осланя на духа и опита на лоялния персонал, който да е в състояние и да има желание да общува правилно и да отстоява постиженията на Организацията на обединените нации.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини