Отидете към основна версия

1 756 20

Разследват американски пари на Балканите

  • балкани-
  • сащ-
  • джордж сорос

Група сенатори настояват за особено внимание към Албания и Македония

Снимка: Shutterstock

Група американски сенатори са поискали от новоназначения държавен секретар Рекс Тилърсън незабавно и щателно да разследва харченето на американски пари на Балканите, предаде радио Б-92. Политиците настояват за особено внимание към Албания и Македония.

"Искаме неотложно разследване как са харчени американските пари от Държавния департамент и Американската агенция за международно развитие (USAID) за подкрепяне на ляво ориентирани политически групи. Една от тези групи, които са получили пари чрез USAID, е Отворено общество, фондацията, зад която стои Джордж Сорос", се казва в писмото на шестима сенатори.

В писмото е изтъкнато също, че американските посолства в Македония и Албания "с години активно се намесват в политическия живот" на тези страни, подкрепяйки силно ляво ориентираните партии. Това обаче, смятат сенаторите, не е довело до стабилизиране на страните, а напротив - в Албания например са нараснали корупцията, трафикът на наркотици и организираната престъпност.

Сенаторите са изпратили писма и на посланиците в Македония и Албания, но отговорите, които са получили, не са били от полза, се казва в писмото.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини