Отидете към основна версия

4 231 5

Самолети имат проблем с излитането заради глобалното затопляне (ВИДЕО)

  • самолет-
  • излитане-
  • глобално затопляне

В най-горещите часове на деня от 10 до 30 на сто от лайнерите ще трябва да намалят товара си

Снимки: Shutterstock

Все по-честите горещини и покачващите се температури заради глобалното затопляне ще направят невъзможно излитането на една трета от самолетите в света в най-топлите дни през следващите десетилетия, съобщи Reuters. Агенцията се позовава на учени от Колумбийския университет.

Засегнати ще са летища в градове като Ню Йорк, Дубай, Лондон и Париж. В горещините авиолиниите ще трябва да намаляват броя на пътниците и количеството на багажа и горивото, за да могат самолетите да излитат безопасно.

Топлият въздух не е толкова плътен. В разредения въздух крилата на самолетите не могат да се справят със същия товар като в плътния.

Миналия месец заради горещините в Аризона бяха отменени около 40 полета.

Според учените от Колумбийския университет максималните дневни температури на някои летища могат да се покачат с 4 до 8 градуса Целзий до 2080 г.

В най-горещите часове от деня от 10 до 30 на сто от самолетите ще трябва да намалят товара си, за да могат да излетят. Това може да принуди авиоиндустрията да се примири с по-малки печалби. Забавените или отменени полети ще се отразят и на други сектори от икономиката.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини