Отидете към основна версия

3 394 4

Военните поеха властта в Зимбабве (СНИМКИ)

  • робърт мугабе-
  • зимбабве-
  • преврат-
  • емерсон мнангагва

Танкове контролират достъпите до парламента и основните учреждения в столицата Хараре, президентът Мугабе е под домашен арест

Снимки: БТА/АР

Танкове контролират достъпите до парламента, до централата на управляващата партия и сградата, в която президентът на Зимбабве Робърт Мугабе събира правителството си в столицата Хараре, предаде Reuters.

Тази нощ военни обявиха, че са се намесили и са завзели властта, за да отстранят престъпници от антуража на държавния глава, влезли в безпрецедентен конфликт с армията след уволнението миналата седмица на вицепрезидента Емерсон Мнангагва.

Седемдесет и пет годишният Мнангагва, дългогодишен ветеран от войните за независимост на Зимбабве през 70-те години, бе възприеман като вероятен приемник на Мугабе преди уволнението му на 6 ноември.

След като военните обявиха, че завземат властта в страната, по телевизията се появи генерал-майор Субисисо Мойо, ръководител на тиловите операции, който прочете изявление. В него той подчерта, че президентът Мугабе и неговото семейство са живи и здрави и тяхната сигурност е гарантирана.

Генералът каза, че военните са направили изявление още в понеделник, но държавните медии са получили нареждане да не го излъчват. "Поради тази причина военните са преценили, че ситуацията в страната се пренася на друго ниво и са се намесили срещу престъпници от антуража на президента, извършващи престъпления, които причиняват социални и икономически страдания на народа. Целта на тази намеса е била престъпниците да бъдат изправени пред правосъдието".

"Веднага щом изпълним нашата мисия, ние очакваме, че ситуацията ще се върне към нормалното", се казва в изявлението. В него се оправя призив към народа да остане спокоен и да ограничи движенията си, ако това не е нужно. В изявлението членовете на съдебната система са информирани, че в ход са мерки, целящи да запазят независимостта на правосъдието. Членовете на парламента пък са информирани, че военните ще им позволят да служат на интересите на избирателите си съгласно демократичните принципи.

Военните поясняват, че действията им не са военен преврат и че онова, което правят въоръжените сили е успокояването на една изродила се политическа, социална и икономическа ситуация в страната, която е можела да прерасне в пропит с насилие конфликт.

Същевременно лидерът на групата на влиятелните ветерани от войните за независимост на Зимбабве Крис Мутцвангва, който се намира в Южна Африка, заяви, че главнокомандващият на въоръжените сили генерал Константино Чивенга е извършил "безкръвна корекция на голяма злоупотреба с властта и че армията ще върне Зимбабве към истинската демокрацията и ще превърне страната в модерна нация - модел за подражание".

Много въпросителни има около съдбата на президента Робърт Мугабе. Според Reuters Мугабе е казал на южноафриканския си колега Джейкъб Зума, че е задържан от армията, която контролира столицата.

"Президентът Зума разговаря по-рано с президента Мугабе, който му казал, че е задържан под домашен арест, но е добавил, че е добре", се казва в изявление на южноафриканското президентство.

Президентството добави, че Зума, в качеството си на председател на Южноафриканската общност за развитие, изпраща двама специални пратеници в Зимбабве да се срещнат с Мугабе и въоръжените сили, които са взели властта в Хараре.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини