Отидете към основна версия

3 061 9

Последните дни на един диктатор (СНИМКИ)

  • зимбабве-
  • робърт мугабе-
  • преврат-
  • оставка-
  • емерсън мнангагва

Управляващата партия на Зимбабве даде срок на Робърт Мугабе да подаде оставка като президент или ще започне импийчмънт

Снимки: БТА/АР

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе е бил отстранен от лидерския пост на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ), предаде Reuters, като се позова на партийни източници.

За нов лидер е бил назначен Емерсън Мнангагва. Той беше вицепрезидент на Зимбабве, но на 6 ноември Мугабе го отстрани от поста му. Именно това постави началото на политическата криза в Зимбабве и доведе до намесата на военните.

Управляващата партия даде срок до утре на обед местно време на Мугабе да подаде оставка като президент или ще започне импийчмънт

На спешното заседание се взе решение и за отстраняване на съпругата на Мугабе - Грейс от ръководния пост на женската лига на странатa.

Същевременно британският в. Daily Mail съобщи, като се позовава на член на семейството на Мугабе, че той е започнал гладна стачка. Той отказвал да приеме храна от събота и казал, че е готов да умре да правдата.

Организацията Южноафриканска общност за развитие, обединяваща 16 страни, ще обсъжда политическата криза в Зимбабве във вторник на среща на върха в столицата на Ангола - Луанда.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини