Отидете към основна версия

2 280 5

Ултиматумът изтече, Мугабе мълчи (СНИМКИ)

  • зимбабве-
  • хараре-
  • робърт мугабе-
  • преврат-
  • морган цвангираи

По-рано CNN съобщи, че президентът се е съгласил да се оттегли и е подготвил текста на оставката си

Снимки: БТА/АР

Ултиматумът, даден от управляващата в Зимбабве партия на президента Робърт Мугабе да подаде оставка или срещу него ще започне процедура за импийчмънт, изтече днес по обяд. До момента няма никакво съобщение какво става с 93-годишния държавен глава, който през уикенда бе свален и от лидерския пост в неговата партия ЗАНУ-ПФ, предаде Reuters.

Президентът на съседна Замбия Едгар Лунгу изпрати бившия президент Кенет Каунда в Хараре, за да убеди Мугабе да се оттегли "по достоен начин", след като военните завзеха властта в Зимбабве миналата седмица. Каунда, който също е на 93 години, е пристигнал в зимбабвийската столица с президентския самолет, съобщи високопоставен правителствен източник в Лусака.

По-рано CNN съобщи, че Мугабе се е съгласил да се оттегли и е подготвил текста на оставката си. Американската медия се позова на източник, запознат с преговорите между Мугабе и генералите, завзели властта в Хараре миналата седмица. Съгласно условията на сделката Мугабе и съпругата му Грейс получават пълен имунитет.

Мугабе още вчера се е съгласил да подаде оставка, но управляващата партия, която го отстрани като неин лидер, не иска той да направи това пред военните - акт, който би направил така, че интервенцията на генералите да изглежда като преврат.

"Би изглеждало крайно лошо, ако той бе подал оставка пред тези генерали. Това би създало огромна каша", каза високопоставен източник от партията ЗАНУ-ПФ.

Вчера зимбабвийският президент направи телевизионно обръщение към страната, в което разсея очакванията, че ще подаде оставка. По време на словото си от двете му страни стояха генерали.

Главният опозиционен лидер в Зимбабве каза, че отказът на Мугабе да подаде оставка е попарил надеждите на народа и призова за широко отворен политически процес в страната след намесата на военните миналата седмица. Морган Цвангираи добави, че е необходима среща на всички политически сили, за да се определи бъдещето на страната и че следващите избори, предвидени за догодина, трябва да преминат под надзора на международната общност.

Влиятелният лидер на Съюза на ветераните от войната за независимост Крис Муцвангва каза, че ще инициира съдебна процедура за узаконяване на действията на военните срещу президента Мугабе, след като армията пое властта в сряда.

От управляващата партия на Зимбабве представиха проект на резолюция за импийчмънта на Мугабе след изтичането на ултиматума. В документа се казва, че Мугабе е източник на нестабилност в страната, че е показал неуважение към принципите на правовата държава и че е отговорен за безпрецедентната финансова депресия в Зимбабве.

Университетът на Зимбабве отложи всички изпити днес, след като студенти излязоха на улицата с възгласи и песни срещу президента Мугабе.

Говорител на британския премиер Тереза Мей каза, че Мугабе е изгубил подкрепата на народа. Той призова за мирен и бърз изход от несигурната политическа ситуация, възникнала в Зимбабве.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Мугабе си отива, идва Мнангагва (СНИМКИ)

    Емерсон Мнангагва се очаква да замени днес на президентския пост в Зимбабве Робърт Мугабе, който управлява африканската държава в продължение на 37 го ...
    24.11.2017
    1 871
    2
  • Робърт Мугабе не подаде оставка

    93-годишният президент на Зимбабве Робърт Мугабе не отговори на очакванията да подаде оставка по време на обръщението си към нацията, което направи в ...
    20.11.2017
    1 224
    1
  • Последните дни на един диктатор (СНИМКИ)

    Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе е бил отстранен от лидерския пост на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен ф ...
    19.11.2017
    3 061
    9
  • Военните поеха властта в Зимбабве (СНИМКИ)

    Танкове контролират достъпите до парламента, до централата на управляващата партия и сградата, в която президентът на Зимбабве Робърт Мугабе събира пр ...
    15.11.2017
    3 394
    4