Отидете към основна версия

5 818 11

Разузнавач: САЩ да не нападат първи Северна Корея

  • сащ-
  • разузнавач-
  • северна корея

Според Денис Блеър ядреното оръжие на Пхенян трудно може да бъде унищожено

Бивш шеф и командир на разузнавателната агенция на САЩ предупреди страната да не нанася превантивен удар срещу Северна Корея, съобщи „Гардиън“.

Според адмиралът от резерва Денис Блеър Вашингтон трябва да е подготвен да отговори военно при удар от страна на Северна Корея. Според него обаче САЩ не бива да извършват превантивен удар, тъй като от него би имало голяма непредсказуемост.

Блеър е оглавявал Националното разузнаване на САЩ. Според него би имало сериозни трудности при унищожаването на арсенала на КНДР.

През последните седмици се появиха информации, че администрацията на президента Тръмп е разглеждала варианти за ограничени превантивни удари. Според него ядреното оръжие е скрито в тунели. С тях е много възможно при бомбардировки ядреното оръжие въобще да не бъде засегнато.

Според Блеър може да се стигне до ескалация на конфликта, ако севернокорейският лидер Ким Чен-ун сметне, че страната му е нападната.

Блеър оглавява американското разузнаване между 2009 и 2010 г. Той е имал достъп до данните за Северна Корея. Сега се опитва да убеди Вашингтон за по-конструктивни действия. Все още няма реакция от кабинета на президента.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини