Отидете към основна версия

4 260 35

Това е краят на ерата "Кастро"

  • куба-
  • раул кастро-
  • фидел кастро-
  • хавана

Започна историческо пленарно заседание на кубинския парламент, на което се очаква да бъде избран нов председател на Държавния съвет

Снимки: БТА/АР

Започна историческо пленарно заседание на кубинския парламент, на което се очаква да бъде избран нов председател на Държавния съвет - главния орган на изпълнителната власт на острова, предаде AFP.

Заседанието започна в присъствието на Раул Кастро и първия вицепремиер Мигел Диас-Канел. Новият председател на Държавния съвет ще бъде обявен утре в 9 ч. местно време (13 ч. по Гринуич). Раул Кастро остава начело на Кубинската комунистическа партия до следващия й конгрес, планиран за 2021 г., когато той ще навърши 90 години.

Според публикуваната от медиите програма депутатите трябва първо да открият сесията и да изберат председател на парламента. След това те ще гласуват за общо 31 членове на Държавния съвет, включително за неговия председател, който ще замени Раул Кастро.

Държавните медии ще предават наживо по-важните моменти от парламентарната сесия, съобщава в. "Гранма".

След революцията през 1959 г. властта в Куба е предавана само веднъж - през 2006 г. Фидел Кастро предаде щафетата на брат си Раул след повече от 40 години начело на страната. Очаква се следващият държавен глава да бъде Мигел Диас-Канел.

Приемникът на братята Кастро ще трябва да продължи необходимата "актуализация" на остарелия икономически модел, започната от Раул. Това може да се окаже тежка задача за дискретния политик, по образование електроинженер.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини