Отидете към основна версия

2 149 12

Куба легализира гей браковете

  • куба-
  • брак-
  • конституция
Снимка: Shutterstock

Проектът за нова конституция на Куба предвижда възможността за сключване на еднополови бракове. „В проекта се посочва, че бракът – това е доброволен съюз между двама души, без да се посочва техния пол. Към момента това е съюз само между мъже и жени”, казва секретарят на Държавния съвет Омеро Акоста. Той припомни пред депутатите, че гей браковете са легализирани в над 20 държави. По думите му този въпрос е бил подложен на сериозна дискусия при подготвянето на новата конституция на страната.

Най-яркият защитник на еднополовите бракове е дъщерята на Раул Кастро – Мариела. Тя е депутат, а също така и директор на Националния център за сексуално възпитание.

След победата на Кубинската революция през 1959 г. хората с нетрадиционна сексуална ориентация биват уволнявани от работа и изключвани от университетите. С течение на време кубинският лидер Фидел Кастро се извинява и се извинява, че случилото се е било държавна политика.

Продължава обсъждането на новата конституция на Куба, която трябва да замени тази влязла в сила през 1976 г., по време на управлението на Фидел Кастро.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини