Отидете към основна версия

3 311 16

Куба обърна гръб на комунизма

  • куба-
  • конституция-
  • социализъм-
  • комунизъм-
  • собственост

Кубинците ще имат право на частна собственост

Снимка: БТА/ AP

Националното събрание на Куба прие новата конституция на страната, която предвижда редица промени. Карибската страна обръща гръб на комунизма и отправя взор към... социализма.

Кубинските държавници замениха конституцията от съветската ера и представиха нова, която дори дава право на гражданите право на частна собственост. Факт, който преди години изглеждаше немислим блян в островната държава.

Нека все пак няма заблуди – Комунистическата партия ще продължи да управлява еднолично, но еднопартийната система ще бъде направена „по-устойчива“ за века, в който живеят кубинците, а именно, двадесет и първи такъв.

Президентът на Националното събрание Естебан Лазо заяви, че Куба е навлязла в нова ера след разпадането на Съветския съюз, но „това не означава, че се отказваме от нашите идеи“. Конституцията ще признае правото на частна собственост – нещо, което комунистите заклеймяват като капиталистически белег.

Президентът на Куба ще има право само на два мандата, всеки от които по пет години. За първи път в конституцията ще бъде включен текст, който забранява дискриминацията на полов признак. Националното събрание призна конституцията, но предстои и референдум по въпроса, който е повече от протоколен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини