Отидете към основна версия

2 978 10

Кока-Kола обмисля напитка с канабис

  • кока-кола-
  • канабис-
  • напитка-
  • канабидиол

Американският концерн Кока-Кола проучва възможността да пусне напитка на основата на канабис, за което преговаря с канадския производител на коноп Аурора, съобщи Bloomberg.

По данни на агенцията Кока-Кола разглежда планове да разработи напитка с добавка на канабидиол - КБД (CBD) - вещество от групата на канабиноидите, съдържащи се в конопа. Канабидиолът няма психоактивно действие, не оказва влияние върху психиката и не води до изменение на съзнанието за разлика от другата съставка на конопа - тетрахидроканабидиол (THC), която предизвиква наркотично опиянение при употребата на марихуана.

"Внимателно следим увеличаващата се роля на не-психоактивната съставка канабидиол като добавка на функционални уелнес напитки", посочва говорител на компанията.

"Тази сфера се развива бързо. За момента не може да бъде взето решение", допълва той.

Евентуалният набег на Кока-Кола в "марихуанения сектор" идва на фона на опитите на производителите на напитки да включат канабиса като модна съставка в продуктите си, докато традиционният им бизнес се забавя.

Кока-Кола вече диверсифицира бизнеса си, тъй като потреблението на газирани напитки продължава да намалява. В края на август тя обяви, че ще придобие веригата кафенета Коста за 5,1 млрд. долара, а през последното десетилетие разшири дейността до напитки като плодов сок, чай и минерална вода.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини