Отидете към основна версия

7 255 63

САЩ доставят още изтребители Ф-35 заради С-300

  • ф-35-
  • израел-
  • сащ-
  • русия-
  • сирия-
  • изтребители-
  • с-300

Американците подкрепят Израел

Снимка: Shutterstock

САЩ са решили да доставят на Израел още нови изтребители от пето поколение Ф-35 във връзка с предоставената от Русия на Сирия зенитно-ракетна система С-300, съобщават руските медии. Това трябвало да демонстрира решимостта на САЩ и Израел да поддържат операциите на израелските военновъздушни сили над Сирия, въпреки засилването на сирийската противовъздушна отбрана.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разпоредил незабавно прехвърляне на изтребители Ф-35 в Израел в отговор на доставката в Сирия на руски ракети С-300, съобщи израелския портал DEBKA. Изтребителите ще бъдат прехвърлени от намиращи се в бойна готовност подразделения на ВВС на САЩ. Решението е било взето в отговор на нарасналата заплаха за израелските въздушни операции срещу ирански обекти в Сирия заради укрепването на противовъздушната отбрана на Сирия от страна на Русия.

Първата американска ескадрила Ф-35 ще бъде изпратена във военновъздушна база в Саудитска Арабия, която се използва от САЩ. Отбелязва се, че доставката на американски изтребители в Близкия изток показва решимостта на САЩ и Израел да поддържат операциите на израелските военновъздушни сили над Сирия, въпреки засилването на руската противовъздушна отбрана и присъствието на С-300 на територията на Сирия, предаде News.bg.

Решението за предоставяне на противовъздушни системи С-300 беше взето от Русия в отговор на действията на Израел при инцидента с руския разузнавателен самолет Ил-20, който беше свален по погрешка от сирийската противовъздушна отбрана.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини