Отидете към основна версия

5 626 76

Красиви руски агентки вербуват студенти в САЩ

  • русия-
  • агентки-
  • студенти

Няколко големи случая на заловени агентки в страната

Снимка: Shutterstock

Красиви руски агентки вербуват професори и обещаващи студенти в американски университети, съобщи „Вашингтон Пост“.

Дава се пример с руската шпионка Лидия Гуриева, която е посещавала Колумбийския университет с псевдонима Синтия Мърфи. Според доклади на ФБР от 2010 г., тя е започнала дейността си още през 2008 г.

Тя е имала за задача да се сближи с местни студенти и професори. Тя е трябвало да намери влиятелни професори, за които е възможно да имат достъп до секретна информация.

Гуриева е правила подробни доклади за личностите, с които се е сближавала, като е давала лични заключения и е предлагала техни слабости, които биха могли да се използват от службите.

По-рано през тази година в шпионаж беше обвинена студентката от Американския университет във Вашингтон Мария Бутина. За нея се смята, че е търсила връзки с Американската оръжейна асоциация и кандидатите за президент на Републиканската партия.

Преди години в шпионаж беше разкрита и красавицата Ана Чапман, която парадираше с бляскав живот и връзки с висшето общество, като в момента е телевизионна водеща в Русия.

Смята се, че руските агентки са разбрали, че всеки преподавател по международни отношения е потенциален съветник на президент или конгресмен с възможност за достъп до информация и данни, които не са достъпни за всеки.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини