Отидете към основна версия

6 578 50

Експерт прогнозира гражданска война в САЩ

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • гражданска война-
  • синагога-
  • питсбърг

Линиите на конфликт в американското общество излязоха на преден план след президентството на Тръмп

Снимки: БТА/АР

Изборите през 2020 г. биха могли да доведат САЩ до ръба на гражданска война, според историка от „Харвард“ Нийл Фъргюсън. Според него през последните години в американското общество има непреодолими вътрешни противоречия и "конфликт в културата".

Експертът смята, че в интернет в САЩ понастоящем се води своеобразна "гражданска война".

Прогнозата на професора става още по-сериозна, когато пише за конкретни срокове - той предвижда гражданската война да започне след изборите през 2020 г. Фъргюсън посочва, че САЩ вече от доста време са във вътрешен разкол, а американското общество е инфектирано от "конфликт в културата".

"В интернет се води своеобразна гражданска война, която се засилва с предстоящите избори в Конгреса", твърди експертът. Случаите с пощенските пратки с бомби до бившия президент Барак Обама и бившият кандидат за президент Хилари Клинтън - големи критици на президента Доналд Тръмп - е знак, че САЩ са на ръба на гражданска война, смята той.

Ситуацията стана още по-сложна с въоръженото нападение в синагога в Питсбърг миналата седмица, когато последовател на нацизма нахълта в пълна синагога, скандирайки антисемитски лозунги и откри огън по присъстващите вярващи. В резултат на нападението бяха убити 11 души и 6 бяха ранени. Линиите на конфликт в американското общество излязоха на преден план след поемането от Тръмп на президентската функция и критиките как върши работата си.

Населението от афроамерикански произход е особено афектирано от появата на Тръмп. Друг важен случай, който подстрека разкола в американското общество, бяха неприятните събития в Шарлотсвил през август 2017. Тогава радикални десни групировки се събраха на шествие за защита на паметника на Робърт Едуард Лий, известен генерал от армията на Юга. Между тях имаше и представители на нацисткото движение "Превъзходство на бялата раса".

Събитието доведе до сблъсък с крайно леви противници, при който загина един човек, след като последовател на нацистите се вряза с автомобил в тълпата. В изявление непосредствено след неприятните събития, Тръмп осъди опонентите на радикалната десница, като каза, че те са нападнали другата група. Той посочи, че радикалната десница и крайно левите са участвали в сблъсъка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини