Отидете към основна версия

1 734 11

Жена застана начело на "Сините каски" в Кипър

  • сините каски-
  • оон-
  • кипър-
  • жена-
  • командващ-
  • черил пиърс

Мироопазващите сили са на острова вече над 54 години

Снимка: Shutterstock

За втори път жена става командващ мироопазващи сили на ООН. Генерал-майор Черил Пиърс от армията на Австралия бе назначена от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш начело на „Сините каски” в Кипър, съобщиха от международната организация, предаде БНР.

Генерал-майор Черил Пиърс поема силите на ООН за поддържане на мира в Кипър с отлична военна кариера и опит на национално и международно ниво. От миналата година тя е командир на Австралийската академия на отбранителните сили. През 2016 г. е била командващ австралийската група в съвместната оперативна група в Афганистан като част от мисията за подкрепа на НАТО. Има магистърска степен по полицейско управление, разузнаване и борба с тероризма.

Преди нея, в периода 2014-2016 г., на висшия военен пост на „Сините каски” в Кипър бе първата в историята на ООН жена командващ – генерал-майор Кристин Лунд от Норвегия. Жена е и постоянният представител и ръководител на мисията на международната организация в Кипър – Елизабет Спехар.

Мироопазващите сили на ООН в Кипър са на острова вече над 54 години, от март 1964 г., като мандатът им се подновява от Съвета за сигурност на всеки шест месеца. Те допринасят за поддържането на мира на етнически разделения остров и контролират демаркационната „зелена линия” между двете кипърски общности.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Анкара: Винаги ще пазим нашите в Кипър

    Турция винаги ще пази правата на кипърските турци, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай, цитиран от Анадолската агенция. Октай бе на посещение в ...
    16.11.2018
    2 280
    29