Отидете към основна версия

2 810 10

Важно споразумение между Япония, САЩ и Австралия

  • сащ-
  • япония-
  • австралия-
  • споразумение

Трите страни засилват сътрудничеството

Снимка: БТА/ AP

Япония, САЩ и Австралия се договориха заедно да работят за развитието на инвестициите в инфраструктурни проекти в Индийско-тихоокеанския регион, за да се гарантира свободна и отворена търговия, предаде ТАСС. Това се посочва в публикувано днес изявление на трите страни по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Папуа Нова Гвинея.

Правителствата на Япония, САЩ и Австралия, които споделят стремежа към подкрепа на Индийско-тихоокеанския регион, който е свободен, открит и процъфтяващ, са готови да обявят съвместен напредък в работата по решението на инфраструктурните задачи в региона, се посочва в документа, разпространен от японското министерство на външните работи.

Страните планират да осъществят съвместни консултации с държавите в региона, за да определят потенциалните проекти за инвестиции. По-конкретно става дума за развитието на телекомуникационните мрежи и енергийните мощности. Новата регионална концепция бе предложена тази година за страните от басейна на Индийския и Тихия океан. Според експерти една от основните задачи на инициативата е ограничаване на влиянието на Китай в региона.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини