Отидете към основна версия

3 731 15

Дядо Коледа? Не, благодаря, искаме тролове (СНИМКИ)

  • исландия-
  • трол-
  • дядо коледа

Децата в Исландия получават подаръци от 13 коледни тролове

Снимки: БТА/АР

След затварянето на пътища и летища заради рекордните снегове в Северна Исландия, децата се притесняват това да не попречи на идването на местния Дядо Коледа - Стекястир, предаде АР.

Според исландската фолклорна традиция Стекястир пристига на 12 декември. Той е един от 13-те братя тролове, които се наричат юлове. Те са джуджета и са и страшни, и забавни. Тяхната котка е огромна и дори може да яде деца. В дните преди Коледа те правят смешки и пакости, като плашат и веселят децата едновременно.

Подобно на Дядо Коледа те оставят подаръци. Но на непослушните деца вместо подарък могат да пуснат варен картоф в приготвеното ботушче.

По традиция юловете слизат в Миватън от планината и отиват де се потопят в топлото вулканично езеро край града.

Всяка година преоблечени в костюми от XIX век актьори от град Миватън отиват в езерото и инсценират банята на юловете.

"Но тази година ни казаха, че няма да се потопим в езерото, а само ще ловим риба", каза актрисата Хилда Сигмундсдотир, която играе един от юловете.

Юловете отговарят и на писма на деца от цяла Исландия, адресирани до Дядо Коледа. Това прави София Йонсдотир - служителка от клон Миватън на исландската пощенска служба. Йонсдотир реално се е превърнала в "секретарка на Дядо Коледа". Тя отговаря на всяко писмо, на което е записан адрес на подателя. Понякога писмото дори не е на исландски и служителката полага усилия да отговори на съответния чужд език.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини