Отидете към основна версия

4 168 16

Сърбия е "уплашена" заради косовската армия

  • косово-
  • уплашена-
  • армия-
  • оон-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • хашим тачи

Вучич е много загрижен и уплашен от последствията

Снимка: БТА/ AP

Президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич се сблъскаха на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН снощи - дни, след като парламента на Прищина гласува за трансформирането на съществуващите сили за сигурност в армия, предадоха ДПА и Франс прес.

"Ако Косово е допуснало грешка, тя е само, че изчакахме пет години със създаването на армия", заяви Тачи. "Косовските войници ще бъдат войници на мира и армията на Косово ще допринася за стабилността в региона", увери той. Според косовския президент ООН трябва да преразгледа степента на ангажираността си в Косово, защото вниманието му е необходимо за справяне с истинските проблеми пред днешния свят.

Сръбският президент Вучич обаче призова ООН да "укроти" и възпре Косово и в бъдеще да играе по-важна роля в диалога между двете страни. Той отхвърли "така нареченото суверенно право" на Прищина да изгражда собствена армия, и заяви, че е "много притеснен, много загрижен и дори малко уплашен" за последствията, които ще има за региона създаването на косовска армия.

Нито в един документ на нито една международна организация и дори в собствената конституция на Косово няма и дума за трансформиране на силите за сигурност, подчерта Вучич и цитира съответния параграф. Той не пропусна да отбележи, че Белград не признава косовската конституция. Сърбия продължава да смята населеното предимно с албанци Косово за своя територия, макар че регионът обяви независимост преди близо 11 години, отбелязва ДПА. Етническите албанци се разбунтуваха срещу управлението на Белград през 1998 и 1999 година и започналата война доведе до намесата на НАТО срещу Сърбия. Оттогава в Косово има водени от НАТО миротворчески сили.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази опасения от плановете за подсилване на косовските сили за сигурност и отбеляза в изявление, че всякакво ограничаване на отговорностите на водената от НАТО мироопазваща мисия би противоречало на отнасящата се до нея резолюция на Съвета за сигурност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини