Отидете към основна версия

2 737 17

Тъмни облаци над Тръмп! Възможен импийчмънт

  • доналд тръмп-
  • импийчмънт-
  • сащ-
  • президент-
  • нанси пелоси

Процедурата няма да е по политически причини

Новият председател на долната камара на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси не изключи възможността за задействане на процедура по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, предаде AP.

В същото време демократката Пелоси уточни, че това зависи от резултатите от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуален таен сговор между кампанията на Тръмп и Русия по време на президентските избори в Съединените щати през 2016 година. Въпросът дали да бъде задействана процедурата по импийчмънт не бива да зависи от политически причини, подчерта тя в интервю за американската телевизия Ен Би Си.

На междинните избори в САЩ през ноември демократите установиха контрол над Камарата на представителите. Именно долната камара на Конгреса може да задейства процедура по отстраняване на президента. Републиканците на Тръмп обаче запазиха мнозинството си в Сената, което на практика обрича всеки опит за импийчмънт на неуспех.

По-рано Пелоси предупреди, че евентуалното задействане на процедурата би всяло разделение. Демократите избягваха да споменават думата "импийчмънт" по време на кампанията за междинните избори поради опасения, че това може да има обратен политически ефект. Самият Тръмп отрича да е извършил нещо нередно.

Тръмп поздрави демократката Нанси Пелоси за избирането й за председател на Камарата на представителите. "Надявам се, че ние ще можем да работим заедно и ще свършим доста неща, като инфраструктури и много други неща. И аз знам, че те наистина го искат", каза Тръмп, визирайки демократите. Той определи избирането на Пелоси за председател на Камарата на представителите като "страхотно, страхотно постижение".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини