Отидете към основна версия

9 765 163

САЩ: Изтребителят Ф-16 е най-доброто за България

  • изтребител-
  • сащ-
  • българия-
  • белият дом-
  • самолет-
  • ф-16

САЩ очакват да продължат разговорите с правителството на България

Снимка: БГНЕС/ EPA

Убедени сме, че Ф-16 блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. Това обявиха от американското посолство в София, цитирайки официално изявление на Белия дом.

Администрацията на президента Тръмп приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител. Съединените щати остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на Ф-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности.

Ние сме убедени, че Ф-16 блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. Ако Ф-16 блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските Военновъздушни сили ефикасно и надеждно десетилетия наред, се казва още в изявлението на Белия дом.

Ф-16 блок 70 предлага също така и най-модерна технология. Придобиването му от България ще предостави на българските Военновъздушни сили възможността надеждно да защитават българското въздушно пространство и да участват в операции заедно с НАТО и всички други военновъздушни сили, които притежават Ф-16, включително всички съседни на България страни. Придобиването на изтребителя Ф-16 блок 70 ще продължи да засилва дългосрочната подкрепа и сътрудничество с Военновъздушните сили на САЩ и другите натовски военновъздушни сили. Съединените щати очакват да продължат разговорите с правителството на България при придвижването на това решение.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини