Отидете към основна версия

8 685 56

САЩ имат готовност за нов удар в Сирия

  • сирия-
  • удар-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • майк помпео-
  • готовност

Вашингтон не изключва възможността за нова офанзива

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският президент Доналд Тръмп има готовност за нови бойни действия в Сирия, но Вашингтон се надява, че това няма да е необходимо. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео по време на визитата си в Кайро, предадоха световните агенции.

В Американския университет в египетската столица първият дипломат на Щатите заяви, че президентът има готовност да нареди нова атака в Сирия, но изрази надежда, че това няма да се случи. През миналия месец Тръмп обяви, че изтегля американските войски от Сирия, която от 2011 година е в гражданска война.

От Вашингтон посочиха, че джихадистката групировка „Ислямска държава“ е победена на „99%“. По думите на Тръмп това е била единствената причина САЩ все още да имат военни сили на сирийска земя. В речта си Майк Помпео разкритикува администрацията на Барак Обама, която според него е виновна за случващото се в Близкия изток.

Решението на Тръмп да изтегли САЩ от Сирия предизвика истински трус на политическата сцена във Вашингтон. Министърът на отбраната Джим Матис подаде оставка, а съюзниците на САЩ изразиха притеснение. Администрацията на Тръмп все пак не посочи конкретен срок за изтеглянето, но обяви, че това ще стане поетапно. Дори след изтеглянето обаче, американците си оставиха „вратичка" за нов удар.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини