Отидете към основна версия

19 786 76

НАТО: Руски ракети в Турция? Това е проблем

  • с-400-
  • русия-
  • сащ-
  • ракети-
  • нато

Засилващото се сътрудничество между Анкара и Москва в областта на отбраната буди безпокойство в НАТО

Снимки: БГНЕС/EPA

Страните от НАТО са обезпокоени от перспективата Турция да се сдобие с руски зенитно-ракетни системи С-400. Това заяви американският постоянен представител в алианса Кей Бейли Хътчисън, цитирана от турската НТВ.

Хътчинсън заяви преди срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел, че засилващото се сътрудничество между Анкара и Москва в областта на отбраната представлява проблем.

"Силно сме обезпокоени, че на територията на наш съюзник от НАТО ще има руска ракетна отбранителна система", каза посланикът на САЩ в Алианса.

По думите на Хътчинсън системите С-400 може да предизвикат прекъсване в дейностите на съвместната отбранителна система на НАТО.

"Надяваме се, че Турция ще купи друга система", каза още тя, като изказа предпочитания страната да се сдобие с такава система от друга съюзничка от НАТО или от неутрална страна.

През ноември 2016 г. стана известно, че Турция и Русия водят преговори за купуване на системи С-400. Фактът за подписването на договор бе потвърден от Русия на 12 септември 2017 г., когато и турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че по договора е внесен аванс. Очаква се доставките да започнат още тази година.

Същевременно САЩ одобриха през декември възможна продажба на системи "Пейтриът" на Турция на стойност около 3,5 милиарда долара. Според твърдения обаче Вашингтон може да оттегли предложението, ако Анкара купи от Москва системите за противовъздушна отбрана С-400.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини