Отидете към основна версия

2 312 15

И Израел се устреми към Луната (СНИМКИ)

  • израел-
  • луна-
  • луноход-
  • бенямин нетаняху

Сондата "Берешит" беше изстреляна от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида

Снимка: Shutterstock

Първият космически апарат на Израел, конструиран с цел да кацне на Луната, се устреми към естествения спътник на Земята, съобщават световните агенции.

Сондата "Берешит" на частната израелска компания "Спейс Ай Ел" беше изстреляна от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида с ракета-носител "Фалкон 9" на частната американска компания "Спейс Екс".

С ракетата бяха изстреляни също индонезийски телекомуникационен сателит и експериментален сателит за американските ВВС. "Спейс Екс" отбеляза пореден успех за новаторската си технология да "рециклира" собствените си ракети.

Минути след изстрелването на "Фалкон 9" компанията успя да осъществи контролирано връщане на Земята на първата степен на ракетата - върху платформа в Атлантическия океан на около 483 километра от крайбрежието на Флорида.

С най-голям интерес обаче наблюдателите следят изстрелването на израелската сонда "Берешит". Ако апаратът успешно кацне на Луната, Израел ще стане едва четвъртата нация с подобно постижение след Съветския съюз, САЩ и Китай.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който проследи изстрелването на сондата от контролния център, заяви: "Това е голяма крачка за Израел, но и гигантска крачка за израелската технология".

Очаква се пътешествието до Луната на "Берешит" - малка сонда с размерите на пералня и четири крачета от карбонови влакна, да продължи до средата на април. Сондата трябва да кацне в лунното Море на яснотата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини