Отидете към основна версия

7 865 19

Мини война за Арктика

  • арктика-
  • сащ-
  • русия-
  • алеутски острови

САЩ призоваха Арктика да бъде обявена за свободна международна територия

Командирът на американския флот в Европа и Африка, адмирал Джеймс Фого, изрази мнението, че Арктика трябва да остане свободна и отворена международна територия, противно на позицията на Русия.

„Виждаме значителна активност на Китай и Русия, а руснаците смятат Арктика за своя територия", заяви командирът на американския флот в Европа и Африка, цитиран от в. The Washington Examiner.

Според адмирала „всъщност това е международна територия”, а Съединените щати „се интересуват от това да останат свободна и открита територия”, допълва ТАСС.

В края на миналата година ръководителят на американския флот Ричард Спенсър заяви, че САЩ възнамеряват да разположат антиподводни патрулни самолети P-8 „Посейдон” на Алеутските острови, за да наблюдават руските дейности в Арктика.

През януари ръководителят на американския флот Ричард Спенсър обяви плановете на Вашингтон да изпрати военни кораби в Арктика. В отговор руският външен министър Сергей Лавров напомни на САЩ за необходимостта от спазване на международните норми.

Според експерти американският флот от ледоразбивачи е в ужасно състояние и САЩ отдавна отстъпват пред Русия в надпреварата за полярните територии.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини