Отидете към основна версия

2 993 18

Американски кораби провокират Китай

  • сащ-
  • кораби-
  • китай

Корабите са преминали през Тайванския проток

Снимка: Shutterstock

Военните в САЩ са изпратили два военни кораба през Тайванския проток, съобщи Гардиън.

Това става, докато Пентагонът повишава честота на движението през стратегическия воден път. Тайван може да разгледа американските действия като знак за подкрепа на политиката на Острова.

Китай обаче вече се обяви срещу подобни действия. В момента САЩ и Китай са търговска война. Страните имат и спор за Южнокитайско море.

„Преминаването на кораба през Тайванския проток показва ангажимента на САЩ към свободен и отворен Индо – Тихоокеанския регион“, заяви говорителят на Седми флот на американските военноморски сили Клей Дос.

Според него по време на преминаването на корабите не е имало опасни или непрофесионални действия с кораби на други страни.

От Китай обявиха, че са наблюдавали действията на корабите. Оттам обявиха, че тйванският въпрос е един от най-ключовите в отношенията със САЩ.

САЩ нямат официални отношения с Тайван, но подпомагат острова с оръжие и финансиране. В момента Китай се опитва да утвърди суверенитета си над острова. Оттам вече осъдиха преминаването на френски военен кораб през протока.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини