Отидете към основна версия

3 382 16

САЩ смятат, че Русия манипулира валута

  • сащ-
  • валута-
  • русия

Страната може да бъде включена в специален списък с държави

Снимка: Shutterstock

Американското министерство на финансите може да включи Русия в списъка със страните, които според американската администрация манипулират валутата си, съобщи Bloomberg.

Новината е разпространена от източници, близки до администрацията. Публикуването на списъка трябва да е факт до края на този месец.

По предварителна информация той ще бъде разширен от 12 до 20 страни. В него може да бъдат включени още Тайланд, Индонезия, Малайзия, Виетнам и Ирландия. Всички те имат положителен търговски баланс със САЩ.

В същото време Индия и Южна Корея най-вероятно ще бъдат премахнати от списъка. Експерти заявяват, че списъкът има предимно символично значение. Включването в него обаче може да доведе до негативни пазарни последици.

Според новите критерии, за да може една страна да бъде обявена за валутен манипулатор, тя трябва да има голям търговски излишък със САЩ, да поддържа активно салдо на текущия платежен баланс и редовно да извършва действия на валутния пазар. От Русия все още не са коментирали информацията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Порошенко иска Германия да притисне Русия

    Украинският президент Петро Порошенко призова германският канцлер Ангела Меркел да подкрепи засилване на санкциите срещу Русия, съобщи RT. Порошенк ...
    10.05.2019
    2 220
    42
  • Русия изгони шведски дипломати

    Външното министерство на Русия обяви, че е решило да изгони двама дипломати от Швеция, съобщи РИА Новости. Това е отговор на решение на шведската с ...
    08.05.2019
    5 335
    38