Отидете към основна версия

1 560 9

Тръмп не иска война с Иран - Май 2019

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • иран

Някои съветници на президента настояват за конфликт

Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е коментирал пред своя екип, че не иска противопоставянето с Иран да стигне до въоръжен конфликт, съобщи Ню Йорк Таймс.Американските разузнавателни служби са показали засилен интерес към Иран. Те проучва морските сили на страната, които приемат като заплаха за региона.

Според пожелал анонимност представител на Белия дом, Тръмп никога не е искал война. Все пак през миналата седмица администрацията на президента изпрати група бойни кораби в Персийския залив.

„Президентът настоява, че САЩ не търсят военен конфликт с Иран. Той е отворен за разговори с иранското ръководство. Ние обаче имаме опит с тази държава през последните 40 години. Длъжни сме да защитим своите интереси и персонал в региона“, заяви Гарет Маркиз, говорител на Съвета за национална сигурност в Белия дом.

Според запознати служители Тръмп търси дипломатическо решение, но някои съветници, като съветника по национална сигурност Джон Болтън, настояват за война. Говорителят на Белия Дом Сара Сандърс заяви, че няма разногласия между Тръмп и неговите съветници.

Според представители на американската администрация в Иран се готвят първи да нанесат удар. Там обаче има разногласия за това как да бъдат тълкувани иранските изявление.

Ирански представители вече заявиха, че търсят дипломатически преговори със САЩ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини