Отидете към основна версия

3 169 41

Турция се отдалечава от ЕС - Май 2019

  • турция-
  • доклад-
  • ес

Докладът на ЕК отчита напредъка на страната

Снимка: Shutterstock

Наблюдава се „допълнително значително отстъпление“ в турската правосъдна система, обяви днес ЕС и остро разкритикува страната по редица теми - от права на човека до икономическа политика, съобщи БНР.

В годишния си доклад за напредъка на Турция по пътя към членство в ЕС Еврокомисията посочи, че свободното слово в Турция е потискано и правителството е „повлияло негативно“ на финансовите пазари.

„Сериозното отстъпление продължава в турската икономика, което води до по-дълбоки притеснения относно функционирането на пазарната икономика на страната“, отбелязва в доклада си ЕК и посочва, че Турция продължава да се отдалечава от ЕС.

През февруари комисия на Европарламента гласува за временно преустановяване на преговорите за присъединяване на Турция, след като миналия юни Съветът отбеляза, че преговорите за присъединяване на Турция са в застой и не могат да бъдат отваряни или затваряни преговорни глави.

Сега следващата стъпка е отново Европейският съвет да разгледа препоръките на ЕК и да вземе решение по въпроса. Очаква се това да стане през юни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Турция е все по-далеч от ЕС

    Турция продължава да се отдалечава от ЕС, се посочва в заключенията от днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси, който обсъди темата за разш ...
    18.06.2019
    2 524
    38
  • Мястото на Турция е в ЕС

    Външният министър на Гърция Йоргос Картугалос призова ЕС да остави отворена врата за членство на Турция, съобщи Катимерини. Според Картугалос бъдещ ...
    17.05.2019
    3 118
    60
  • Курц иска спиране на преговорите с Турция

    Австрийският канцлер Себастиан Курц призова за спиране на преговорите с Турция за присъединяване към ЕС, съобщиха австрийските медии. Изявлението м ...
    07.05.2019
    3 426
    25