Отидете към основна версия

9 951 39

Вашингтон: Турците много ни разочароваха

  • сащ-
  • турция-
  • f-35-
  • с-400-
  • ракети-
  • пентагон

САЩ са недоволни от решението на Анкара да изпрати военнослужещи в Русия за обучение за работа със системите С-400

Снимки: БГНЕС/ЕРА

САЩ са разочаровани от решението на Турция да изпрати свои военнослужещи в Русия за обучение за работа със зенитно-ракетните комплекси С-400. Това заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ Елън Лорд, цитирана от ТАСС.

САЩ бяха разочаровани, като разбраха, че Турция е изпратила военнослужещи в Русия за обучение за работа с руските системи С-400. Тези системи са несъвместими с американските изтребители F-35. Както вече конкретно сме заявявали Анкара няма да получи F-35, ако получи системите С-400, каза Лорд на брифинг пред журналисти в Пентагана.

По думите ѝ във Вашингтон не искат F-35 да се намират в непосредствена близост до С-400 в рамките на определен период от време заради способността на системата да разпознава параметри на изтребителя.

Снощи Пентагонът обяви, че дава на Турция срок до края на юли да се откаже от купуването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400.

Ако до 31 юли Анкара не се е отказала от системите С-400, турските пилоти, които в момента се обучават за управление на F-35 в САЩ, ще бъдат експулсирани, а договорите за подизпълнители, сключени с турски фирми за изтребителя, ще бъдат анулирани, заяви още Елън Лорд.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини