Отидете към основна версия

9 813 21

Пробив в разследването за смъртта на Хашоги

  • джамал хашоги-
  • оон-
  • саудитска арабия-
  • турция-
  • разследване

Саудитският журналист беше убит в Истанбул

Снимка: БГНЕС/ EPA

Има достоверно доказателство, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман и други високопоставени лица са индивидуално отговорни за убийството на Джамал Хашоги, заяви експерт на ООН, цитиран от Би Би Си.

Доклад на специалния докладчик Аниес Каламар посочва, че доказателството заслужава независимо международно разследване. Властите отричат високопоставени лица да са знаели за планирано убийство на Хашоги, но признаха, че саудитски агенти са отговорни за смъртта му.

Саудитският журналист и дисидент Хашоги бе убит миналата есен в консулството на Рияд в Истанбул. Саудитска Арабия изправи пред съд 11 неидентифицирани лица и поиска смъртно наказание за петима от тях. Закритият процес обаче не отговаря на международните стандарти и трябва да бъде преустановен, смята Каламар.

Кралското семейство в Саудитска Арабия категорично отрича лично да е поръчало убийството на дисидента, но експерти и наблюдатели са сигурно, че подобно убийство - особено в дипломатическа сграда - не може да бъде извършено без знанието на принца. Джамал Хашоги критикуваше саудитския принц и някои от неговите политики. Той избяга да живее зад граница.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.

Свързани новини