Отидете към основна версия

3 110 34

НАТО и Русия с големи различия

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • русия

Двете страни не намират компромис за споразумението за премахване на ракетите със среден обсег

Снимка: БГНЕС/EPA

НАТО не вижда признаци за пробив в разговорите с Русия за запазване на споразумението за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Това заяви генералният секретар на групата Йенс Столтенберг, цитиран от РИА Новости.

Столтенберг говори след среща на Съвета НАТО – Русия. Това е втора среща на съвета за последните три години.

На него бяха обсъдени теми като събитията в Украйна, договора за ракети със среден обхват и прозрачност в отношенията. Руският президент Владимир Путин вече обяви изтеглянето на страната си от споразумението, след като САЩ вече направиха същото.

„Нашите разговори бяха открити и необходими. Ние имаме фундаментално различни позиции, но сме ангажирани да продължим диалога си.

Говорихме за Източна Украйна и на този етап липсва напредък в изпълнението на споразумението от Минск. Призовахме Русия да освободи задържаните моряци в Азовско море и да върне конфискуваните кораби.

Ние призовахме руското правителство да се върне към изпълнението на договора за премахване на ракетите със среден обсег, но те имат опасения за неговото спазване. Пробив по темата на този етап е труден за договаряне“, заяви Столтенберг.

Участниците в срещата са изразили ангажимент за контрол над оръжията и неразпространението. Двете страни са обменили и информация за предстоящи военни учения.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини