Отидете към основна версия

20 179 174

ЕС почва Турция с голямата бухалка

  • ес-
  • кипър-
  • турция

Възможно е да бъдат замразени отношенията на високо ниво със страната

Снимка; Shutterstock

ЕС планира да стопира контактите с Турция на най-високо ниво, съобщи Блумбърг.

Европейски представители са недоволни от спора в икономическата зона на Кипър. Възможно е в протест срещу сондажите в региона да бъде замразено и финансирането за страната.

Решението ще бъде обсъдено по време на срещата на европейските министри днес. Възможно е да бъде ограничено финансирането на Турция от Европейската инвестиционна банка, което възлиза на 146 млн. евро за следващата година.

Има предложение за прекратяване на всякакви срещи на високо ниво, както и на разговорите за споразумение в сферата на авиацията. Европейските лидери вече обявиха, че са на страната на Кипър в спора.

В същото време Турция обяви, че отхвърля незаконните искания на гръцките представители в ЕС. Според турски представители Съюзът не може да е безпристрастен арбитър в спора.

През днешния ден ще бъдат договорени евентуалните решения на ЕС по въпроса.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 33 гласа.

Свързани новини

  • ЕС заплаши Турция

    Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заплаши Турция със санкции, ако не спре сондажните дейностите в изключителната икономическа зона на Кип ...
    11.07.2019
    5 492
    63
  • Кипър: Турция нарушава суверенитета ни

    Кипър обяви, че силно осъжда нарушаването на суверенните му права от страна на Турция, след като Анкара изпрати втори сондажен кораб край острова, за ...
    08.07.2019
    3 501
    25