Отидете към основна версия

2 272 5

Надежда за мир на разделения Кипър

  • кипър-
  • никос анастасиадис-
  • мустафа акънджъ

Двете части на поделения остров вече са свързани с мобилна телефонна връзка

Снимка: БГНЕС/ЕРА

ООН приветства новината, че и двете страни на поделения средиземноморски остров Кипър вече имат мобилно покритие, предаде АP.

Това означава, че кипърските турци, които живеят в самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република, и кипърските гърци, които живеят в международно признатия юг, могат да използват мобилните си устройства и да звънят на другата страна за пръв път.

Първото обаждане бе направено към обяд между президента на Република Кипър Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, лидер на кипърските турци.

Те се съгласиха да се срещнат възможно по-скоро, за да оценят шансовете за възобновяване на преговорите за обединяване на острова и за договаряне на допълнителни мерки за укрепване на доверието.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини

  • ЕС готви строго наказание на Турция заради...

    ЕС планира да прекрати преговорите с Анкара по споразумение за въздушния транспорт, както и да замрази финансирането за Турция следващата година зарад ...
    11.07.2019
    4 686
    24
  • Турция разполага С-400 в Кипър?

    Ахмет Берат Чонкар, член на комисията по външна политика и заместник-председател на турската група в Парламентарната асамблея на НАТО, заяви, че има в ...
    03.07.2019
    8 435
    79